Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Hărtile sunt folosite de către om încă din antichitate.
Unele hărti au fost demult folosite de cei ce locuiau în
insulele mărilor de sud, pentru a călători de la o insulă la
alta. Erau folosite cunostintele despre curentii marini si despre
stele. Asupra istoriei folosirii hărtilor nu insistăm aici.
Chiar înainte de inventarea hârtiei, hărtile erau desenate încă
din secolul XV pe peretii palatelor europene, cu o acuratete
deosebită. Vechile civilizatii erau familiarizate cu
reprezentarile de teritorii mai mici sau mai mari.
La început, scopul hărtilor era doar folosirea în navigatie
(navigation), deoarece exploratorii si călătorii doreau să
stie cât să călătorească dintr-un loc în altul, prin zone
de uscat sau acvatice necartate sau neexplorate. Apoi, după
inventarea hârtiei si pe măsură ce stiinta cartografie a
avansat, oamenii au devenit interesati în studierea relatiilor
dintre detaliile naturale si artificiale de pe suprafata pământului.
Recent, a crescut mult cererea de hărti topografice si tematice ale suprafetei terestre, de exemplu pentru resursele naturale. Aerofotogrammetria stereo si imaginile de teledetectie au permis fotogrammetristilor să cartografieze cu mare precizie zone intinse. România este cartografiată la un nivel avansat.
Oamenii de stiinta doresc să studieze folosirea terenului de către om, ceea ce a dus la studierea distributiilor spatiale ale unor obiecte si fenomene, precum solul, populatia, vegetata, climatul etc. Pentru început, trebuie făcut un inventar privind tipul datelor de cules si înregistrat. Datorită marelui volum de date, la început au fost folosite putine metode si instrumente matematice de calitate pentru clasificare si cartografiere. O dată cu dezvoltarea unor instrumente matematice corespunzătoare si dispunerea de metode de analiză spatială cu calculatorul, cartografierea cantitativă tematică a luat o mare dezvoltare.
Inainte de calculatoare, baza de date spatiale era chiar desenul cartografic pe hârtie sau pe film. Pentru a reprezenta entitătile geografice, au fost si sunt folosite diferite simboluri sau semne conventionale, culori si inscriptii, împreună cu o legendă. Alte informatii suplimentare erau si sunt date în descrierile ce însotesc hărtile.
Deoarece harta tiparită (map) era baza de date spatială, trebuia făcut un compromis asupra continutului, respectiv:
Nevoia de informatie asupra modificarii anuale, lunare, saptamanale, zilnice si chiar in decurs de ore a suprafetei terestre face ca realizarea clasica a hartii sa fie inadecvata sau chiar imposibila. Exemplele din meteorologie sunt destul de concludente.
O hartă a resurselor inventariate, desenată manual sau tiparită, este o oglindire a situatiei văzută printr-un filtru particular al unui "topograf", la un anumit moment de timp, pe o temă dată. Dar noi dorim să monitorizăm mediul si să observăm modificările chiar pe timpul desfăsurării lor. Pentru aceasta se folosesc sensori dispusi pe avioane, elicoptere, sateliti si nave cosmice, care să trimită spre sol fluxuri mari de date, care să fie stocate pe benzi magnetice. Suprafata pământului este codificată in imagini sau inregistrări, pe elemente numite pixeli (pixels), celule ale unei matrici bidimensionale ce contine numere care reprezintă radiatia electromagnetică reflectată într-o bandă dată. Cu noi instrumente pot fi create hărti din datele de teledetectie, dacă aceste date sunt legate de sistemul de referintă al pământului. Imaginuile de teledetectie sunt aduse în sistemul de referintă adoptat (de exemplu WGS 84). SIG sau GIS poate fi considerat pentru început, simplist, doar un instrument de cartografiere digitală, care este de fapt un mariaj intre teledetectie, geodezie, topografie, cartografie si fotogrammetrie. Este posibil ca cu ajutorul programelor (software) de proiectare asistată de calculator - computer-aided design (CAD) să se poată crea, stoca, afisa si tipări date georeferentiate ca si cu un pachet software SIG, dar nu este prezentă topologia pentru a permite un acces rapid la o submultime de date si analize spatiale folosind aceste date.
Primele incercari de cartografiere computerizata si de analiza a hartii, precum SYMAP, GRID, GEOMAP, au fost rapide, ieftine si simple. Chiar de atunci existau multe motive pentru folosirea calculatoarelor in cartografie:
Cartografia computerizată nu a dus mereu la reduceri de cost, deoarece culegerea si dezvoltarea noilor instrumente au fost scumpe si au existat si există o scurtare a perioadei de instruire a oamenilor. SIG-urile sunt rezultatul dezvoltărilor paralele interconectate din multe discipline spatiale separate de prelucrare a datelor:
Fig. 1.1 Unirea unor discipline în SIG
Definitia statuează ca SIG este un sistem care cuprinde hardware, software, tehnologii, date si personal. Sistemul poate culege, memora, regasi, analiza si afisa date spatiale (geografice). Asa ca trebuie sa se acorde atentie la proiectarea sistemului si la procurarea componentelor sale. Mai jos sunt date figuri care ilustreaza setul minim necesar de componente hardware si software pentru un SIG operational. A treia diagrama arata tipurile de intrari si iesiri care sunt asociate unui SIG. Tipurile disponibile de date digitale si sursele lor sunt descrise intr-o alta sectiune.
HARDWARE:
Fig. 1.2 Componente hardware
SOFTWARE:
Fig. 1.3 Componente software
SCHEMA LOGICA A INTRARII SI IESIRII DATELOR:
Din figura de mai sus se intuiesc usor tehnologiile de culegere, prelucrare, stocare, extragere, reprezentare si deseminare a datelor SIG.
Un SIG este destinat să permită unui utilizator să rezolve un număr destul de mare de probleme spatiale. Pot fi identificate câteva tipuri generale (comune) de probleme, ca:
Cele cinci subsisteme ale unui SIG descriu structura siatemului, dar aceasta nu garantează folosirea sa eficientă. Nu e suficient să cumperi un calculator, ceva software si să angajezi câtiva entuziasti si să te astepti la un succes imediat. Noile instrumente sunt eficiente numai cand sunt integrate intr-un proces de lucru.
Tatăl SIG este considerat a fi Dr. Ian McArth, un proiectant de mediu, care a publicat o carte in 1969 ce trata reprezentările spatiale ale detaliilor in 2 si 3 dimensiuni. După 1970, Dana Tomlin, doctorand (Ph.D. student) la Harvard Graphics Lab, a dezvoltat primul program SIG raster, denumit MAP. Acest software a fost în domeniul public, astfel ca altii l-au dezvoltat. Printre pionieri a fost Dr. Duane F. Marble, Dept. of Geography, Ohio State University, Columbus OH, care a dezvoltat OSU MAP pentru PC in anii '80 si Dr. Joseph Berry, Berry & Associates, Ft. Collins CO. care a creat PMAP. Anii '80 au cunoscut o mare profilerare a companiilor SIG, dar in ultimii cinci ani multe au disparut, precum PAMAP din Victoria, B.C. si SPANS din Ottawa, Canada. Una din aceste companii, Environmental Systems Research Institute (ESRI), Redlands, CA sub conducerea Dr. Jack Dangermond, a dezvoltat in 1984 conceptul legarii de detaliile hărtii a atributelor memorate intr-o bază de date. Această idee simpla a revolutionat industria SIG. In prezent ESRI a câstigat cam 90 % din communitatea utilizatorilor SIG si are clienti in toată lumea. Există totusi alte produse de software SIG, precum MAPINFO, MGE de la Intergraph, IDRISI de la Clark University etc.
Cu punctare si clic pe săgeata către dreapta se trece la capitolul următor, iar pe săgeata către stânga la capitolul anterior.
This document was last updated September 6, 2001.
Send comments and suggestions to: cnitu@personal.ro